Kisah Bagaimana Saya Sembuh Gastrik Angin Kronik Supaya Tak Berlaku lagi

Assalamualaikum dan hai. Saya Amirul, pengidap sakit gastrik kronik

Hari ni saya nak share sikit pengalaman macam mana saya sembuh gastrik angin

    Kisahnya... Saya sebelum ini sihat je. Tiada masalah apa sangat.

Pergi kerja, balik kerja. Kerja seperti orang biasa.

Cuma lama-kelamaan saya banyak kerja nak kena buat. Makin bertambah, kerjanya tak pernah habis.

Ada je benda nak kena buat sampai makan pun tak sempat. Banyak kali juga skip makan.

Memang stress sangat dibuatnya.

Dan pada suatu hari saya memang tak sempat nak sarapan, even makan tengah hari pun terpaksa skip.

Pastu malam-malam saya makanlah apa yang ada.

Cuma silapnya saya termakan makanan pedas.

Masa time nak tidur, rasa tak selesa. Pusing kiri, pusing kanan. Ada je tak kena.

Rasa perut kembung, macam nak membuang. Tapi bila nak membuang tu duduk dalam tandas berjam masih tak membuang.

Pastu cuba sambung tidur. Dah terlelap sikit, tetiba terjaga balik.

Aduh stress betul. Tak tahu nak buat apa dah. Sampai saya tertidur sebab penat sangat.

Bangun pagi kesokkanya, bila tengok cermin, mata bengkak macam panda dah. Dengan letihnya, badan tak bermaya. Nak tak nak, saya terpaksa masuk kerja juga.

Time kerja tu ada meeting dengan client. Tengah meeting tu, tiba-tiba rasa loya nak muntah. Cepat-cepat pergi toilet. Muntah kosong.

Badan rasa lemah, jantung berdebar-debar. Sakitnya hanya Tuhan je yang tahu.

Benda ni berlaku bukan sehari dua, tapi berlarutan.

Sampaikan berat badan saya dah makin susut. Saya terpaksa jumpa doktor.

Bila jumpa doktor, baru saya tahu apa masalah sebenarnya yang saya alami.

Rupa-rupanya semua tanda-tanda di atas tadi ialah disebabkan sakit gastrik.

Punca Gastrik

Macam mana gastrik ni boleh berlaku? - Doktor explain, gastrik ni berlaku disebabkan dinding dalam perut dah mula terhakis oleh kerana asid gastrik yang dihasilkan perut untuk mencernakan makanan.

Punca utama berlakunya gastrik sebab tak jaga makan. Itu je.


Makan tak ikut time, tak konsisten. Perut kosong. Makan makanan yang merossakkan dinding perut seperti makanan pedas, berasid, bergoreng dan lemak tinggi.

Pastu stress dan merokok.

Memang akan mengundang gastrik.

Doktor explain lagi..

Gastrik Ada 3 Peringkat

  1. 1
    Peringkat Awal: Dipanggil gastrik ringan yang dimana dinding dalam perut kita bengkak atau terhakis.
  2. 2
    Peringkat Serius: Bila kerap kali bengkak dan terhakis, lama-kelamaan akan menyebkan luka pada dinding perut seterusnya menyebabkan...
  3. 3
    Peringkat Kronik: Ulser gastrik atau ulser perut berlaku. Bila dinding perut dah jadi ulser dan makanan masuk dalam perut ini yang bahaya, sebab akan ada bakterika jahat (salah satunya; H. pylori) serang luka ulser pada dinding perut kita.

Bila dah sampai tahap kronik, memang sangat serius. Jangan buat main.

Bakteri jahat ni kalau dibiarkan akan mengakibatkan Gastroesophageal reflux disease (GERD) iaitu penyakit kronik pada sistem pencernaan dan kanser perut.

Bukan itu je, bila berlarutan boleh mengundang penyakit lain seperti buasir, usus bocor dan kanser usus kalau tak dirawat dengan segera.

Bila saya dengar, baru saya sedar yang gastrik ni sebenarnya sangat bahaya.

Memang sebelum ni saya buat ambil mudah je. Rupanya silap sama sekali.

Saya minta doktor penyelesaian macam mana nak selesaikan masalah gastrik ni.

Dah tak tahan nak lalui kesengsaraan ni lagi.

So, ini doktor suggest kat saya.

Tips untuk Atasi Msalah Gastrik Angin dan G.E.R.D (Pedih Ulu Hati)

  • Pertama sekali. 
    Dah tentu kena jaga makan. Makan kerap dengan kuantiti yang sedikit.
  • Makan dengan perlahan
    Sebab asik dalam perut perlu dalam keadaan sedia untuk menerima makanan.
  • Kurangkan minuman berkafein
    Kurangkan minuman berkafein tinggi seperti kopi dan teh.
  • Elakkan makanan pedas
    Dan juga masam selagi belum sembuh.
  • Ambil vitamin A, B12 dan C
    Kerana ia meneutralkan asid dan menyembukan pedih ulu hati (GERD).
  • Paling penting amalkan Probiotik dan Prebiotik
    Yang bantu pulihkan sistem pencernaan dan perlawasan.

Kenapa Probiotik dan Prebiotik Ni Sangat Penting?

Memang betul kalau kita dah amalkan tips di atas boleh kurangkan gastrik. Cuma tak sembuh sepenuhnya.

Ingat balik peringat gastrik tadi. Kalau dah sampai tahap kronik, bakteria jahat dah banyak dalam perut duk serang luka ulser. Memang susah gastrik nak sembuh sepenuhnya.

Jadi kita kena hapuskan bakteria jahat ni dulu supaya luka dalam perut boleh sembuh kembali seperti sedia kala. Kalau tak, masalah gastrik berulang kembali berlaku.

Macam mana nak sembuh kalau ada bakteria jahat duk serang luka ulser dalam dinding perut kan?

Dan cara untuk hapuskan bakteria jahat ni ialah dengan Probiotik dan Prebiotik.

2 bakteria ni lah yang akan bantu hapuskan bakteria jahat dalam perut kita.

Lihat gambar di bawah:

Itulah fungsi Probiotik dan Prebiotik. Berfungsi menghapuskan bakteria jahat dan seterusnya luka ulser pada dinding perut boleh sembuh kembali seperti sedia kala.


Dan doktor sendiri suggest untuk saya ambil Probiotik dan Prebiotik ni.

Tapi masalahnya Probiotik dan Prebiotik kebanyakkan jual berasingan.

Dan satu tu sahaja pun dah cecah ratusan ringgit. Belum beli kedua-duanya sekali.

Saya cuba cari apakah alternatif terbaik untuk dapatkan Probiotik dan Prebiotik yang berkualiti dalam harga berpatutan.

Probiotic

Prebiotic

Akhirnya... Saya jumpa juga Probiotik dan Prebiotik terbaik untuk sembuhkan gastrik.

© Copyright Golac Commerce (M) Sdn Bhd. All rights reserved

1363326-P

Anda perlukan bantuan
Telefon : +604-4412710 | +6018-2944525
(9:00am – 6:00pm | Isnin – Jumaat)